Integreer of radicaliseer

Deze twee kreten lijken de twee enige mogelijkheden te zijn voor allochtone jongeren in onze maatschappij, alhoewel sommige burgemeesters ‘ Pleurt dan op’ er ook  nog aan toevoegen.
In onze maatschappij zijn een aantal mensen die hun rug recht houden; kijk eens naar president Erdogan - pratend over de terroristische aanvaller uit Tel Aviv - Imam Fawaz Jneid als hij wordt aangevallen door de veiligheidsdiensten en - coördinator; en de president van Noord Korea die tegen de nep president uit Washington ingaat.

En hier in ons land? We zijn druk bezig chaos en tweespalt te creëren.  Een wijk als de Schilderswijk of een straat als de Amsterdamsestraatweg is slecht geïntegreerd, maar we maken wel reclame over de Beverwijkse Bazaar, want daar verdienen we dan weer aan.

Maar enige aandacht voor allochtone jongeren is er nauwelijks. Er is een tijd geweest dat de PvdA de allochtone stem nodig had om groot te blijven, niet om ze te helpen. U weet wel, de knuffelmarokkaan. Echter sinds DENK deze zeep ballon heeft kapot geprikt, zijn de knuffeltjes niet meer nodig bij de PvdA.



Aandacht
Jongeren zijn per definitie onderzoekend, ben ik ook altijd geweest. Maar dat zoeken kan snel verward worden als de jongeren niet geremd worden of geholpen, misschien wel gestuurd worden. En dan helpen parlementaire of burgemeesterlijke woorden als ‘integreer’, ‘je radicaliseert’ of ‘dan pleur je maar op’ zeker niet mee. En terecht, ook ik zou dan tegenovergesteld gaan reageren, de kont tegen de krib gooien. Dat is een normale reactie en niet alleen voor (allochtone) jongeren. En ik ben een partij eigenwijs en koppig.

Heeft er nog nooit iemand op een normale manier nagedacht aan steun aan deze jongeren? Jongeren, juist jongeren, hebben aandacht nodig, maar zeker ook steun. De imam in de moskee doet zijn best om aan jongeren, maar ook anderen, aan te geven hoe de jongeren in het leven zouden kunnen of moeten staan. Luister voor de aardigheid eens naar de vrijdagpreek “Criminaliteit en misdaad in de islam” van Imam Azzedine Karrat. Zeer zeker een goede preek en kan de ogen open van een aantal mensen, maar het is van belang dat de Nederlandse gemeenschap aandacht aan deze jongeren geeft.

En daar helpt Nederlandse Hoop in Bange Dagen - de NOS, EenVandaag, Nieuwsuur en Buitenhof - niet mee, als er weer behoorlijk getrapt gaat worden naar de Islam en de moslims en Imams en dan nog niet de guts hebben om een Imam of een Islamwetenschapper of Imam Fawaz Jneid zelf uit te nodigen voor een tegengeluid.
Neen, doe maar gemakkelijk en nodig mensen uit als Paul Cliteur - deskundige die Wilders verdedigt en ondersteuner van Forum van Democratie - of Afshin Ellian - ook een steun voor het Forum - of Ebru Umar - steun voor de PVV misschien? - of Ayaan Hirsi Ali die de Islam wil hervormen. Dit zijn de mensen waarop we zitten te wachten, tjonge, tjonge, tjonge … en daar moeten we de oorlog mee winnen.

Vind je het gek dat de allochtone jongeren zich afzetten tegen deze mensen en dat ze geen keus hebben dan te zoeken naar een tegengeluid? En dat ze dan - bij het zoeken - eerst zoeken bij de Imam in de lokale moskee, maar als ze daar geen of nauwelijks antwoorden vinden, dat ze een stapje verder gaan en gaan zoeken via Google, zoals we allemaal de laatste jaren doen. En dan nu zeggen, dat die jongeren radicaliseren, gaat me te ver, of we zeggen dat we allemaal radicaliseren, ook de christenen in de welbekende dorpen of steden.

Integratie
Jarenlang is integratie een spel geweest van de landelijke politiek om zieltjes te winnen, met de PvdA voorop. Het was niets meer dan een politiek spel waarbij de personen waarover het gaat, niets konden winnen of er nauwelijks wat aan hadden. En nog steeds is het huilen met de pet op. Het is niet veel anders of beter geworden.

Als iemand integreert dan doet hij dit met een gevoel erbij te horen, maar wel met behoud van de eigen ik. Je kan iemand niet dwingen te integreren en dan meteen erbij te zeggen dat hij zijn afkomst moet verloochen. Dit gaat in tegen de menselijke ik.
Ik ben Brabander maar woon al jaren boven de rivieren, ik kan redelijk meekomen, denk ik, maar ik ben nog steeds Brabander in hart en nieren en daar ook trots op. Sterker nog, ik heb af en toe heimwee en praat soms nog Brabants.
Hoe zou het met iemand gaan die uit Marokko of uit Turkije komt? Die is toch ook trots op zijn roots, op zijn afkomst en zal die toch nooit verloochen.

Stel nu eens dat Mark Rutte, het is een slecht voorbeeld, ik weet het, voor een aantal weken naar Marrakech zou gaan om daar wat te gaan regelen voor de Nederlandse regering. Het is een slecht voorbeeld, want ik denk dat Mark nooit verder dan de Haagse Hofvijver op vakantie gaat, maar toch … Zou hij dan als eerste andere Nederlanders gaan zoeken in Marrakech of zou hij integreren in de Marokkaanse gemeenschap? Ik denk het eerste, daar Mark natuurlijk een bekende Nederlander is en ten tweede zich niet KAN aanpassen aan de gewoonte van het land, daar is hij de persoon niet voor.
Maar ondertussen wel hier vanuit het Torentje elke nieuwkomer - en zelfs ook de oudkomers - dwingen zich aan te passen. Aanpassen aan de Nederlandse waarden en normen en liefst ook nog aan de Nederlandse gewoonten. Zou Mark in Marrakech ook ‘s ochtends in zijn hotel vragen om een boterham met pindakaas, tussen de middag om een bosje paling en bij de lunch vragen om stamppot?  U denkt toch niet echt dat hij couscous zal gaan eten of tajine of harira of bastilla?



Neen, integreren doe je door de normen en waarden van het gastland te leren, naast de normen en waarden en gewoonten waar je mee bent opgevoed. En soms botst dit - en dan moet er steun worden gegegeven - maar vaak lopen ze ook soepeltjes in elkaar over en is er niets aan de hand.
Maar dwingen en grote woorden gebruiken als ‘integreer’, ‘je radicaliseert’ of ‘dan pleur je maar op’ die zullen nooit meewerken om een gezamenlijk doel te bereiken. En daar draait het nu om: het gezamenlijke doel, want het zijn gasten die hier een bestaan willen opbouwen maar ze brengen wel hun eigen ervaring en gewoonten mee.

Nederlandse politiek en media, leer daar eerst mee om te gaan, voordat je deze jongeren, deze jonge mensen van allochtone afkomst, afbrandt tot aan de enkels. Als u wilt dat de jongeren zich aanpassen aan uw normen en waarden, dan moet u openstaan voor deze jongeren en niet meteen hard gaan optreden, want dat werkt niet.

© KhamakarPress / 02.04.2018

Reacties

Populaire posts van deze blog

‘De jongeren radicaliseren’

Ministerieel jihadisme